Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 14:59
Przeczytaj!

Przewodnik po lodowym świecie

Zimą chętniej sięga się po ciasta i gorące desery, takie jak suflety czy szarlotka na ciepło. Kiedy jednak robi się cieplej, sięga się po mrożone napoje i, przede wszystkim, lody. Na rynku deserów i słodkich przekąsek można znaleźć wiele ciekawych pozycji. Włoskie, amerykańskie, naturalne – z każdym dniem jest ich coraz większy wybór, co sprawia, że łatwo się pogubić. Dzięki temu przewodnikowi dowiesz się, jak je rozpoznać!
  • 19.08.2020 10:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Przewodnik po lodowym świecie

Amerykańskie świerki

Z pewnością kojarzysz wąskie, długie świderki, często zmrożone i dostępne w dwóch smakach. To lody amerykańskie, które umieszcza się w wafelku bezpośrednio z maszyny. Na rynku można znaleźć czekoladowe, śmietankowe lub mieszane smaki. Coraz częściej pojawiają się także truskawka czy mango. Stożkowy wafelek sprawia, że masa wypełnia go całego. W ten sposób jedzenie go staje się jeszcze przyjemniejsze. Stworzenie idealnego świdra jest możliwe dzięki odpowiednio dobranej maszynie (https://liron-polska.pl/k/maszyny-do-lodow-amerykanskich/), która znacząco ułatwia pracę.

Włoskie i puszyste

Puszyste, napowietrzone i słodkie lody to włoskie specjały. Mają kształt szerokiego, zakręconego stożka. Zwykle umieszcza się je w wafelku ze spłaszczonym końcem. Ich lekkość sprawia, że są również świetną podstawą do stworzenia innych deserów – jeśli zatem masz na to ochotę, warto zapytać, czy istnieje możliwość dodania do masy owoców lub polewy. Swoja kremową konsystencję lody włoskie zawdzięczają maszynom do lodów włoskich (https://liron-polska.pl/k/maszyny-do-lodow-wloskich/). Wyposażone w specjalny system napowietrzania, gwarantują one idealną puszystość.

Naturalne, ale z tradycją

Lody naturalne to hit ostatnich lat. Coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowie i fit przekąski. Alternatywą dla lodów amerykańskich i włoskich są lody rzemieślnicze, które są przygotowywane według tradycyjnej receptury ze starannie wyselekcjonowanych składników. Konserwacja odbywa się bez chemii, głównie za pomocą pasteryzacji. Lody naturalne można znaleźć w każdym, mniejszym lub większym, mieście. Ich konsystencja jest kremowa i zwykle nakłada się je szpatułką. Sprawdź wszystkie smaki, jakie oferuje lodziarnia w Twojej okolicy i odkryj swoje ulubione!

Teraz już wiesz, jak odróżnić rodzaje lodów. Z pewnością nie pomylisz się też, składając zamówienie. Próbuj nowych smaków i wybieraj konsystencje, które najbardziej Ci odpowiadają. Rozsmakuj się w lodach nie tylko wtedy, kiedy szukasz ochłody!

--- Artykuł sponsorowany ---