Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
wtorek, 16 kwietnia 2024 05:57
Przeczytaj!

Dobra dieta przy wypadających włosach – co je wzmocni?

Każdy dzień, każdy poranek wiąże się z czesaniem włosów, głównie w przypadku kobiet. Zostawiamy wtedy na szczotkach potężne garści włosów, które następnie lądują w koszu. Spoglądamy z przerażeniem w lustro, ponieważ boimy się, czy na głowie zostały nam jeszcze jakieś pukle i kosmyki. Na szczęście tak, jednak warto wdrożyć jakieś działania, aby tych włosów wypadało nieco mniej. Co może nam pomóc?
  • 22.10.2021 09:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Dobra dieta przy wypadających włosach – co je wzmocni?

 

Nadmierne wypadanie włosów – podstawa to dobra dieta

Każdy z nas powinien zdawać sobie sprawę, że wszelkie niedociągnięcia organizmu warto wpierw próbować łagodzić dobrze dobraną dietą. Nie ma nic skuteczniejszego, aniżeli łatanie dziur niedoborowych w naszym ciele. Czasem zdarza się, że to właśnie takie „leczenie” przyniesie najlepsze rezultaty. Wystarczy o siebie odpowiednio zadbać.

Dla zachowania pięknych, lśniących i przede wszystkim mocnych włosów warto zastosować dietę, która dostarczy organizmowi mocy wspaniałych witamin oraz cennych składników mineralnych. Warto zwracać uwagę na takie składniki, jak aminokwasy L-cysteina czy L-metionina, które znajdziemy w mięsie, łososiu, jajach kurzych, orzechach włoskich, nasionach słonecznik, nabiale czy pistacjach.

Kolejnym ważnym składnikiem są niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowej, których bogactwo znajduje się w olejach roślinnych, orzechach oraz migdałach, nasionach dyni czy pestkach słonecznika, ale także w rybach morskich i siemieniu lnianym. Cynk z kolei znajdziesz w ostrygach, kaszy gryczanej, jajach, serach, migdałach czy chlebie żytnim razowym. Warto jeszcze zwrócić uwagę na zawartość miedzi w poszczególnych produktach.

Witaminy na wypadanie włosów – po które sięgać?

Witaminy, podobnie jak inne składniki odżywcze, śmiało znajdziesz w licznych produktach spożywczych. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać. Witamina A znajduje się w dyni, szpinaku, jajkach, batatach, tłustych rybach czy mleku i przetworach mlecznych. Witaminę C możesz spotkać głównie w owocach i warzywach. W nasionach, orzechach, pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz olejach roślinnych znajdziesz witaminę E, a jedząc tłuste ryby, mleko, przetwory mleczne oraz żółtka jaj z pewnością uzupełnisz niedobory witaminy D.

Niezależnie od tego, jak wielkie masz niedobory, warto je uzupełniać. Problem pojawia się wtedy, kiedy samodzielnie nie jesteś w stanie komponować posiłków, albo po prostu nie masz czasu na samodzielne studiowanie dietetyki, by łatwiej było Ci gotować i dostarczać organizmowi niezbędnych składników. Rozwiązaniem może okazać się dieta pudełkowa Kielce, która zawsze dostosowywana jest do konkretnego organizmu.


 

Materiał Partnera