Lublin: Andrzej Piotrowski powołany na stanowisko Dyrektora Muzeum Badań Polarnych w Puławach

• 04.03.2021, 11:11 (aktualizacja 04.03.2021, 11:13)
  • Marek Madej
Lublin: Andrzej Piotrowski powołany na stanowisko Dyrektora Muzeum Badań…
Zarząd Województwa Lubelskiego powołał dziś Andrzeja Piotrowskiego na stanowisko Dyrektora Muzeum Badań Polarnych w Puławach. Kadencja nowego dyrektora rozpocznie się 15 marca br. i potrwa trzy lata.

Andrzej Piotrowski jest absolwentem Wydziału Geologii Uniwersytetu Warszawskiego oraz Podyplomowego Studium Muzeologicznego na Uniwersytecie Jagiellońskim. Pracował m.in. w Instytucie Paleobiologii Polskiej Akademii Nauk, Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym, był także kierownikiem Muzeum Ewolucji w Ogrodzie Botanicznym PAN. Zorganizował ponad dwadzieścia wystaw związanych ze swoimi zainteresowaniami. Jest autorem wielu publikacji naukowych
i popularno-naukowych na temat paleontologii, muzeologii, historii badań polarnych oraz geografii. Jest w trakcie przygotowywania publikacji naukowej „Geneza powstania złóż bursztynu na terenach polarnych Rosji”, a niedawno ukazała się jego książka
i audiobook „Gdzie narozrabiał kruk. Wyspiarski świat Sachalina i Kurylów”.

Andrzej Piotrowski po powierzeniu obowiązków dyrektora muzeum przystąpił
do jego organizowania od strony administracyjnej. Doprowadził do podpisania z PTTK umowy wynajęcia budynku na siedzibę placówki, na czas nieokreślony. Działania podjęte przez dyrektora w kierunku merytorycznej organizacji Muzeum skupiły
się na pozyskiwaniu zbiorów. Przygotowano umowę przekazania zbiorów
i księgozbioru Muzeum Regionalnego PTTK w Puławach (na zasadzie depozytu). Pozyskano duży księgozbiór oraz zbiór map i fotografii od Uniwersytetu Warszawskiego (przekaz). Otrzymano zbiór ok. 500 map geologicznych Spitzbergenu. Uzgodniono warunki wypożyczenia i przekazania licznych eksponatów
od Państwowego Instytutu Geologicznego w Warszawie, Instytutu Geofizyki Polskiej Akademii Nauk, Muzeum im. Jacka Malczewskiego w Radomiu, Muzeum Ziemi Polskiej Akademii Nauk.

Marek Madej

Zdjęcia (1)

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe