Nowa restauracja – sprawdź zasady
Bardzo ważne jest więc to, aby wybierając się w takie miejsca nie popełnić żadnej gafy. Dzięki temu nie narazimy się na śmieszność, ale i nie urazimy obsługi i nie złamiemy zasad, co może skończyć się nawet wyprowadzeniem z lokalu. Zwłaszcza idąc do nowej restauracji serwującej zagraniczną kuchnię warto sprawdzić, jaki panuje w niej regulamin i jak należy się zachować. Szczególne znaczenie ma to w przypadku lokali serwujących dania egzotyczne dla Polaków, np. z kuchni Dalekiego Wschodu lub Afryki.
Tradycyjne polskie lokale
Nie oznacza to jednak, że idąc do klasycznej polskiej restauracji serwującej tradycyjny żurek i schabowego można sobie pozwolić na rozluźnienie i brak kultury. Wręcz przeciwnie, bo coraz więcej rodzimych lokali jak na przykład Restauracja w Sandomierzu stawia na elegancję i nowoczesność, zmieniając dla klientów swoje wnętrze, wyposażenie oraz oferując smaczną i tradycyjną, ale nieco zmodyfikowaną kuchnię z innowacyjnymi posiłkami. W takich restauracjach również obowiązują podstawowe zasady dobrego wychowania; nie należy chociażby gwizdać lub pstrykać palcami na kelnera, krzyczeć przy stoliku czy... odnosić pustych naczyń do lady.
Rezerwacja stolików
Coraz częściej, zwłaszcza w bardziej obleganych, ekskluzywnych lokalach, wprowadzane są rezerwacje miejsc przy stolikach. Warto o tym pamiętać planując wypad do takiej restauracji, aby po przybyciu nie okazało się, że brakuje wolnych stolików. W podobnych sytuacjach awanturowanie się i robienie afery niczego nie zmieni, a nawet może skończyć się natychmiastowym wyproszeniem z lokalu. Jeśli nie chce się popełnić takiej gafy i skończyć będąc głodnym, warto po prostu samemu zadzwonić do restauracji i zarezerwować stolik przed przyjściem na obiad lub kolację.