Herbata czerwona - Pu-erh czy Rooibos?
Na rynku istnieją dwie herbaty, które są ze sobą mylone. Chodzi tutaj o herbatę Rooibos oraz o herbatę Pu-erh. Która z nich jest więc tą herbatą czerwoną? Otóż prawdziwą czerwoną herbatą jest Pu-erh. Rooibos jest mylona przez wzgląd na to, że powstaje z afrykańskiego czerwonokrzewu. Nic więc dziwnego, że sporo osób uważa tę herbatę za czerwoną. Jednak pu-erh jest całkowicie inna w smaku od Rooibosa. Ponadto, charakteryzuje się całkowicie innymi właściwościami. Decydując się na herbatę czerwoną, nie zrób tego błędu, co inni - wybierz pu-erh!
Jak dokładnie powstaje pu-erh?
Mnóstwo osób zastanawia się, jak dokładnie powstaje herbata czerwona i od czego zależy jej nietuzinkowy kolor? Pozyskiwana jest z identycznych liści, co herbata czarna. Kolor to kwestia specjalnego procesu fermentacji. To on decyduje o tym, że herbaty czerwone pu-erh zyskują ten ciekawy kolor. Warto podkreślić, że krzew herbaciany rośnie w Azji, a więc jest to wyrób dalekowschodni.
Jak poprawnie parzyć czerwoną herbatę oraz na co jest potrzebna?
Parzenie czerwonej herbaty będzie się nieco różniło od tego, jak parzy się standardowe napary herbaciane. Nie wystarczy zakupić wysokiej jakości suszu - trzeba jeszcze wiedzieć, jak go zaparzyć, aby napar zachwycał aromatem oraz nietuzinkowym smakiem. Pod żadnym pozorem nie można zalewać jej wrzątkiem. Koniecznością jest odczekanie ok. 4-5 minut od zagotowania się wody. Po tym czasie woda będzie miała temperaturę sięgającą ok. 90 stopni Celsjusza. Jest to idealna temperatura do zaparzenia pu-erh. Drugą istotną zasadą parzenia jest jego krótki czas. Wystarczy 1-2 minuty, aby uzyskać dobry napar. Po przekroczeniu trzech minut, pu-erh staje się gorzka, a jej spożycie nie wiąże się z żadną przyjemnością.
Pu-erh posiada wiele cennych właściwości, które czynią ją coraz częściej wybieraną herbatą w naszym kraju. Przede wszystkim produkt ten zawiera spora ilość składników aktywnych biologicznie. W składzie znajdziemy ok. 5% teaflawin, 10% katechin, 10% depsydów i kwasów fenolowych, 15% tearubigin, 8% flawonowi oraz 15% aminokwasów. Dzięki temu herbaty czerwone wspomagają działanie antyoksydacyjne, zapobiegają chorobom wynikającym z niszczenia komórek oraz powstawaniu nowotworów. Warto zdecydować się na ten napar, jeśli masz nawracające kłopoty żołądkowe. Pu-erh to również kofeina, jednak w nieco innym stężeniu niż w kawie. Jej wolniejsze i słabsze wchłanianie sprawia, że nie pobudza zbytnio organizmu, jednak wpływa pozytywnie na zdolności koncentracyjne człowieka. Jeśli chcesz wypróbować czerwoną herbatę, zamów ją jak najszybciej z dobrego sklepu internetowego!






