Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 7 grudnia 2025 23:59
Przeczytaj!
Reklama

Jak zaprojektować kuchnie na wymiar? - porady eksperta

Kuchnia to niekwestionowane serce domu! Im większa i bardziej funkcjonalna, tym więcej czasu w niej spędzamy – nie tylko przygotowując posiłki, ale również je spożywając, pijąc kawę, rozmawiając z bliskimi… Idealna kuchnia? Kuchnia na wymiar! Maksymalnie dopasowana do naszych potrzeb i oczekiwań, optymalnie wykorzystująca przestrzeń i harmonijnie wpisująca się we wnętrza naszego domu lub mieszkania. Jak zaprojektować kuchnię, by móc z satysfakcją korzystać z niej przez długie lata?
  • 27.08.2019 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jak zaprojektować kuchnie na wymiar? - porady eksperta

Dobry pomysł na początek!

Zanim zaczniemy mierzyć i planować konkretne rodzaje szafek, rozmieszczenie kuchennych stref oraz najważniejszych sprzętów – dajmy sobie czas na przemyślenie ogólnej koncepcji. W jakim stylu i kolorystyce chcemy mieć kuchnię? Meblując mieszkanie stawiamy na klasyczne czy nowoczesne rozwiązania? A może uwielbiamy metamorfozy i często zmieniamy kolory ścian i dodatków w naszym domu?

Meble na zamówienie mogą mieć dowolny kolor (z szerokiej palety barw udostępnianej przez producenta) i styl (fronty mogą być gładkie lub stylizowane – z rowkami, rzeźbieniami bądź płycinami, matowe lub błyszczące, wyposażone w rozmaite uchwyty lub bez klamek i gałek). Zwolennicy klasycznych wnętrz sięgają po meble w ciemniejszych kolorach (najczęściej odcienie brązu), a miłośnicy nowoczesnego designu – po meble białe, szare, czarne lub w optyce naturalnego drewna. Nowoczesne meble do zabudowy (przede wszystkim białe i w optyce naturalnego drewna) mają równocześnie bardzo uniwersalny charakter i pasują do niemal wszystkich wykończeń ścian i podłóg – wszelkie metamorfozy będą w tym wypadku maksymalnie bezproblemowe.

Dokładny pomiar to podstawa

Stworzenie projektu kuchni wymaga przeprowadzenia jak najdokładniejszego pomiaru. Możemy go zrobić samodzielnie lub zamówić tę usługę u specjalisty (najlepsi producenci mebli na wymiar nie pobierają dodatkowych opłat za przeprowadzenie pomiaru naszej kuchni!).

Jeżeli chcemy wstępnie skonsultować nasz pomysł na kuchnię z wybranym biurem projektowym / producentem meblowym – wystarczy nam odręczny rysunek kuchni (możemy go wykonać na papierze milimetrowym, w kratkę lub gładkim), w którym zaznaczymy następujące parametry: wysokość pomieszczenia, długość wszystkich ścian, umiejscowienie okien i drzwi, grzejników i rur oraz ewentualnych wnęk. Ponadto na rysunku warto zaznaczyć usytuowanie gniazdek elektrycznych, włączników światła oraz przyłączy wodno-kanalizacyjnych i gazowych. Profesjonaliści podczas pomiaru sprawdzą dodatkowo równość kątów i narożników oraz poziom podłogi – wszelkie odchylenia zostaną wówczas wzięte pod uwagę w toku produkcji mebli dla nas i pozwolą na uzyskanie najlepszego efektu, bez nieestetycznych szczelin.

Czas na projektowanie kuchni!

Projektując kuchnię należy zacząć od zaplanowania trzech stref:

  • Strefa przechowywania – w niej powinna znaleźć się lodówka i szafki, w której będziemy mogli trzymać produkty spożywcze nie wymagające warunków chłodniczych (np. mąki, makarony, kasze czy pieczywo); jeśli nasza kuchnia jest duża warto w tej strefie zaplanować dodatkowy blat, który ułatwi rozpakowywanie zakupów i segregację produktów spożywczych;
  • Strefa przygotowywania – w niej będziemy wstępnie przygotowywać produkty spożywcze do jedzenie, czyli m.in. myć je (zmywarka i zlewozmywak) oraz obierać i kroić (funkcjonalny blat, kosze na śmieci i pojemniki na odpady);
  • Strefa gotowania – tutaj będziemy poddawać obróbce termicznej wybrane produkty, w strefie znajdzie się więc płyta gazowa lub indukcyjna, piekarnik (jego umieszczenie na wysokości około 120 pozwoli nam uniknąć schylania się podczas wkładania i wyjmowania z niego potraw) oraz blat.

Optymalna kolejność rozmieszczenia poszczególnych stref, czyli tzw. trójkąta roboczego: najpierw przechowywanie, następnie przygotowywanie i zmywanie, a na końcu gotowanie. O ile strefa przechowywania może być nieco odsunięta od „centrum” kuchni, o tyle strefy przygotowywania i gotowania dobrze jest umieścić w swoim bliskim sąsiedztwie, bo tworzenie dań wymaga często działania na obydwu tych frontach równocześnie.

Dla funkcjonalności całego projektu istotne znaczenie będzie również miało zachowanie odpowiednich odległości pomiędzy sprzętami, szafkami i ścianami czy stołem – tak by wszystko można było bez problemu otworzyć, a w kuchni mogła pracować więcej niż jedna osoba na raz. Ważna będzie również wysokość blatu – standardowo umieszcza się go na wysokości 90 cm, ale decydując się na zabudowę kuchni meblami na wymiar możemy bez problemu dopasować ten parametr do indywidualnych potrzeb (np. dla osoby bardzo niskiej lub bardzo wysokiej).

Meble na zamówienie? Postaw na jakość!

Meble do zabudowy to z założenia pomysł na takie urządzenie kuchni, które pozwoli na jej satysfakcjonujące użytkowanie przez wiele lat. Właśnie dlatego warto zainwestować w meble wykonane z najwyższej jakości materiałów, które będą łatwe do utrzymania w czystości, odporne na typowe, kuchenne zabrudzenia i uszkodzenia mechaniczne. Istotne będą zarówno materiały, z których wykonane będą korpusy i fronty, jak i jakość wszelkich zawiasów, siłowników i uchwytów.

Za pomoc w napisaniu artykułu dziękujemy ekspertom Erton, przedsiębiorstwa z Lublina zajmującego się produkcją, dostawą i montażem nowoczesnych kuchni na wymiar (https://erton.pl/m/kuchnia/). Oni naprawdę znają się na rzeczy!

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama