Shaker barmański typu cobbler
Cobbler jest najbardziej uniwersalnym modelem shakera, dlatego to właśnie od niego warto rozpocząć swoją przygodę z mieszaniem drinków. Sprzęt składa się z trzech części, które różnią się zastosowaniem: kubek służy do mieszania napojów z lodem i dodatkami, głowicy z sitkiem używa się do odcedzania, a korek dodatkowo może być miarką do alkoholi. Cobblery często wykonuje się ze stali nierdzewnej, co zwiększa ich trwałość. Mają ergonomiczny profil, dlatego wygodnie układają się w dłoni. Shakery trzyczęściowe są szczelne – po odpowiednim zakręceniu ich zawartość nie wydostaje się na zewnątrz.
Shaker bostoński
Bardziej zaawansowani adepci sztuki barmańskiej mogą sięgnąć po dwuczęściowe shakery bostońskie. Duża objętość tych akcesoriów jest bardzo pomocna przy obsługiwaniu wielu gości jednocześnie. Shaker bostoński składa się z dwóch części – metalowego kubka i tzw. szklanicy. Aby zmieszać składniki, należy przyłożyć do siebie te dwa elementy i rytmicznie potrząsnąć. Ten rodzaj shakera nie ma sitka do odcedzania. Drinki przygotowywane z jego pomocą trzeba przesączać poprzez delikatne odchylenie kubków.
Chociaż shaker bostoński jest cięższy, a jego używanie wymaga większej wprawy, sprzęt leży w dłoniach jeszcze lepiej niż cobbler i pozwala na precyzyjne kontrolowanie procesu mieszania koktajlu. Z tych powodów poleca się go przede wszystkim profesjonalistom. Trzeba również wiedzieć, że shakery bostońskie są przeznaczone do wykonywania ewolucji i tricków, które oczarują gości lokalu. Gdzie barmani i inni znawcy miksologii zaopatrują się w sprzęt niezbędny do przygotowania efektownych drinków? Shakery bostońskie, francuskie i cobblery, a także inne akcesoria barowe znajdziesz na stronie https://agusto.pl. Jeżeli zdecydujesz się na wariant nieposiadający sitka i korka, warto zakupić te elementy osobno.
Shaker francuski
Shaker francuski to kolejny popularny typ shakera. Składa się z dwóch części. Wyglądem przypomina model tradycyjny (cobbler), ale nie ma sitka. Jego kształt jest zwykle smuklejszy, bardziej elegancki i kojarzy się z prestiżem, szykiem. Efekt wzmacnia również dostępna paleta kolorystyczna – shakery francuskie najczęściej przykuwają wzrok połyskującą powierzchnią w kolorze złota, srebra lub miedzi. Dużą zaletą tych sprzętów jest szczelność oraz możliwość precyzyjnego połączenia składników drinków.
O tym, jaki shaker okaże się dla Ciebie najlepszy, decydują Twoje umiejętności, doświadczenie w sztuce barmańskiej, ale też osobiste preferencje czy charakter lokalu, w którym pracujesz. Warto wziąć pod uwagę wszystkie te kwestie, wówczas uda się dokonać możliwie najlepszego wyboru.